Mindfullness/Meditatie…

 

 

Bij mediteren gaat het om de kunst van de mentale kracht en zelfbeheersing. We worden daarmee de menner van onze gedachten i.p.v. dat gedachten ons voortdurend meenemen en afleiden van wie we werkelijk Zijn.

Het brengt onze gedachten tot stilstand. Bij Mindfullness/Meditatie streven we er naar om minder op de ‘automatische piloot’ te leven door bewust te observeren wat er in het lichaam gebeurt. Dat kan alleen als we de aandacht naar het NU (huidige moment) verplaatsen.

In onze huidige maatschappij worden onze hersenen voortdurend geconfronteerd met stimuli van buitenaf. Dan is het verlangen om tot een balans van lichaam en geest te komen groot. Daarom geven we in Mindfullness/Meditatie tijd, ruimte en aandacht aan onze innerlijke stem. Meditatie wordt vaak gebruikt om opnieuw te leren genieten, om vreugde te ervaren en om in contact te komen met onze ware kern.

Mindfullness/Meditatie verschilt van andere vormen van ontspanning in de zin dat we tijdens de ontspanning wakker, alert en in gefocuste aandacht zijn en ervaren wat zich in ons lichaam afspeelt.

 

Hoe gaat Mindfullness/Meditatie?


1) We focussen ons op één ding of object om onze geest te concentreren. Deze focus kan op onze ademhaling, een woord dat we steeds herhalen, sensaties in ons lichaam, of een visualisatie (verbeelding) zijn.


2) Als onze gedachten afdwalen, brengen we deze terug naar ons object of focus. Zonder oordeel en met zachtheid voor jezelf. We proberen onze gedachten niet weg te stoppen noch te onderdrukken. Het object (onze gerichte focus) treedt op de voorgrond en alle andere zaken zijn wel aanwezig maar verdwijnen in aandacht naar de achtergrond. Iedere keer als we afgeleid worden door gedachten of andere zaken halen we ons zelf weer terug naar het object van onze concentratie.

3) Alle gedachten en sensaties (afleidingen) laten we tijdens de meditatie aan ons voorbij gaan. Ze zijn er wel, maar we richten er geen aandacht op. De uitdaging is om deze afleidingen ons niet meer te laten storen. Tijdens het mediteren aanvaarden we alles wat er in het huidige moment is, zonder oordeel of conclusies.